Foto Smart Building Flow 20042020 Full

Duurzaam bouwen is ook gezond bouwen

Duurzaamheid was lange tijd synoniem voor energiezuinig. Vandaag de dag kijken we veel breder en gaat het ook om aspecten als circulariteit en gezondheid. Op welke manier speelt Valstar Simonis daarop in? En wat is de rol van de verschillende duurzaamheidslabels en heeft COVID-19 invloed op onze manier van bouwen? Gino Lambert, adviseur en Jan Wind, specialist Energie en Duurzaamheid, geven antwoord.

Gezond en duurzaam: gaat dat goed samen?

Gino: “De duurzaamheidslabels die we lange tijd hanteerden, waren voornamelijk energielabels. We zien nu dat certificeringen zoals GPR Gebouw, BREEAM, LEED en WELL ook focussen op de gezondheidsaspecten van een gebouw. En soms botst dat. Extra ventileren en meer licht bijvoorbeeld is goed voor de gezondheid van medewerkers, maar kost ook meer energie. Dan is het zoeken naar oplossingen die recht doen aan zowel het gezondheids- als het energieaspect.”

Hoe bepaal je voor welke certificering je moet of kunt gaan?

Gino: “Er is veel onduidelijkheid over die verschillende labels. Opdrachtgevers zeggen soms te gemakkelijk dat ze voor het hoogst haalbare willen gaan. Het is dan aan ons om duidelijk te maken welke consequenties dat bijvoorbeeld voor het budget en het proces heeft. Aan de andere kant zien wij het als onze plicht om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Daar plukt de opdrachtgever uiteindelijk ook weer de vruchten van.”

Wat is een goed voorbeeld van zo’n hoge lat?

Jan: “We zijn supertrots op ons werk voor The Flow in Amsterdam. Het is het eerste gebouw in Nederland met het platinumlabel van WELL. We hebben daar een smartbuildingsysteem gerealiseerd dat allerlei data verzamelt, bijvoorbeeld over energiegebruik en luchtkwaliteit, en op basis daarvan de installaties optimaliseert. En dat is super fijn voor de gebruikers, die krijgen daardoor een frisser en gezonder binnenklimaat.”

Foto Smart Building Flow 20042020 Full
The Flow, Amsterdam; Architect: MVSA Architects

Heeft COVID-19 invloed op jullie ontwerpvisie?

Jan: “Zeker! Nu thuiswerken en digitaal overleggen veel meer zijn ingeburgerd, zullen opdrachtgevers hun gebouwen anders willen inrichten. Daarnaast is er meer aandacht voor de ventilatie en voor zaken als looproutes, liftgebruik en contactloze deuren en kranen. Ook als de pandemie straks voorbij is, verwacht ik dat opdrachtgevers beter voorbereid willen zijn op dit soort omstandigheden. Wij kunnen ze daarbij helpen.”

Circulariteit is ook een duurzaamheidsthema. Welke rol kunnen jullie daarbij spelen?

Gino: “Wij hebben met een aantal andere partijen, in ‘TVVL community verband’, de ‘circulariteitsschijf’ ontwikkeld, die kan helpen bij het circulaire denkproces. Bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Rabobank hebben we dat in de praktijk gebracht: we stelden voor om voor de isolatie van de plafonds gebruik te maken van materialen die de medewerkers kunnen inleveren. Een mooi voorbeeld van hergebruik van materialen!”


Dit artikel verscheen eerder in Valstar Visie, nr. 13. Lees de hele Valstar Visie
hier.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
Artikelen

The Flow® stelt welzijn gebruiker centraal

Een entreehal met een 50 vierkante meter groot ledscreen, een fitnessruimte met een sauna en hammam, een lift met ledschermen,...
Artikelen

Big data en automatisering helpen kwaliteit in de bouw te verhogen

Er komen voortdurend nieuwe en betere tools om de kwaliteit van ontwerpen en ontwerpprocessen te verbeteren....
Artikelen

Sterk bouwteam werkt aan renovatie De Nederlandsche Bank

Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte...